Huurverhoging berekenen

Één keer per jaar mag u als verhuurder een huurverhoging voorstellen aan de huurder. Bij een sociale-woning mag u hierbij niet uitkomen boven de maximale huurprijs. Indien u een woning verhuurt in de vrije sector, gelden er andere regels.

 

Wat zijn de regels voor huurverhoging in de vrije sector?

Indien u een appartement, woning of ander object verhuurt in de vrije sector, kunt u op twee manieren de huur verhogen. Dit kan middels een indexeringsclausule in het huurcontract of via een aanbod van een nieuw huurcontract.

 

Indien er in het huurcontract een indexeringsclausule is opgenomen, dan is de jaarlijkse huurverhoging al aan het begin van de huur overeengekomen tussen huurder en verhuurder. Er wordt dan reeds vastgesteld om welk percentage of welk inflatiepercentage het gaat.

 

Staat er geen indexeringsclausule in het contract, dan kan u als verhuurder alleen de huur verhogen door een nieuw huurcontract aan te bieden aan de huurder met een hogere huurprijs. Er geldt hierbij geen maximum aan de huurverhoging.

 

Wilt u meer informatie over huurverhoging in de vrije sector? Neem dan contact op met een HousingXL kantoor in uw buurt. Wij geven u graag advies en kunnen voor u de maximale huurprijs berekenen!

 

Wat zijn de regels voor huurverhoging bij een sociale-huurwoning?

Indien u een sociale-huurwoning aanbiedt, heeft u te maken met een maximale huurprijs. Deze huurprijs wordt bepaald door een puntensysteem waarbij uw woonobject op waarde wordt geschat. Er wordt hierbij onder andere naar oppervlakte, energiezuinigheid en sanitaire voorzieningen gekeken. Ieder afzonderlijk onderdeel krijgt punten. Hoe meer punten uw woning krijgt, hoe hoger de maximale huurprijs ligt.

 

Laat een jaarlijkse huurprijsindexering uitvoeren

Wanneer u voor HousingXL kiest, kunt u gebruik maken van verschillende service pakketten. Zo kunt u ook gebruikmaken van het verhuurpakket inclusief financieel beheer. Wij nemen het financieel beheer uit handen, waarbij we u bijvoorbeeld ondersteunen met de jaarlijkse huurprijsindexering.

 

Vraag vrijblijvend meer info aan!