Het verplichte Energielabel

 

Direct naar het aanvraagformulier Energielabel, scroll dan naar onderkant van deze pagina.

 

Sinds 2008 is bij de bouw, de verkoop en de verhuur van een gebouw een Energielabel (of: EPA) verplicht. Het Energielabel moet op het moment van de transactie aanwezig zijn. Om een Energielabel op te stellen wordt de energieprestatie van het gebouw vertaald naar een energie-index. Deze wordt in een gestandaardiseerde energieklasse (in klassen en kleuren) op het Energielabel weergegeven. Met het Energielabel ziet u in één oogopslag of een woning zuinig of onzuinig is ten opzichte van een vergelijkbare woning. Daarnaast geeft het Energielabel bij bestaande bouw een overzicht met maatregelen die genomen kunnen worden om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren.

 

Soorten Energielabels

Sinds 1 januari 2015 is de energielabelwetgeving ingrijpend gewijzigd, waardoor er verschillende Energielabels te onderscheiden zijn:
Voorlopig Energielabel.
Alle woningen in Nederland die nog niet over een Energielabel beschikken, hebben van de overheid een voorlopig Energielabel toegekend gekregen. Dit Energielabel is gebaseerd op een aantal oorspronkelijke kenmerken van de woning, met verwachte aanpassingen. Dit label is een schatting en voldoet niet als Energielabel bij verkoop of verhuur.

 

Definitief Energielabel voor de particulier, voor de zogenaamde 1ste woning.
Bij verkoop of verhuur van de woning is een definitief Energielabel verplicht. De woningeigenaar moet zelf zorgen voor een definitief Energielabel. De (particuliere) woningeigenaar gaat hiervoor naar een internetapplicatie van de Rijksoverheid www.energielabelvoorwoningen.nl en logt in met Digi-D

 

De Energie-Index, voor de verhuurder de vastgoedbelegger 

Voor professionele woningeigenaren/de verhuurder geldt de Energie-Index van een woning. De EI is een getal dat uitdrukt hoe energiezuinig uw woning is. De Energie-Index telt mee bij het vaststellen van de maximale huurprijs van een sociale-huurwoning. Eigenaren van woningen, zowel verhuurders als particuliere eigenaren, kunnen een Energie-Index laten opstellen.


Energie-Index aanvragen

Voor het opstellen van een definitief Energielabel werkt HousingXL samen met een erkend energie-adviseur. Deze stelt de Energie-Index op. Nadat u een afspraak heeft gemaakt komt de energie-adviseur bij het te keuren object langs. Hij controleert de woning op ongeveer 150 kenmerken en berekent aan de hand daarvan de Energie-Index. Dit is een getal: hoe lager het getal, hoe beter de energiezuinigheid van de woning. Tegelijk met de Energie-Index ontvangt de verhuurder of particulier het definitieve Energielabel (een letter), dat verplicht is bij de overdracht van een woning.


Energie-Index telt mee voor de huurpunten

Bij sociale-huurwoningen worden punten toegekend om de maximale huur vast te stellen. (woningwaarderingsstelsel WWS) Energiezuinige woningen krijgen meer huurpunten. Vanaf 1 januari 2015 toont de Energie-Index de energiezuinigheid van de woning.

 

Energielabel VvE, woningbouwvereniging, bewonerscollectief, vastgoedeigenaar
Uiteraard kunt u als VvE, woningbouwvereniging, bewonerscollectief of professioneel vastgoedeigenaar bij onze woning keurder terecht voor een Energielabel. Op basis van representativiteit en collectiviteit kunnen wij voor het Energielabel speciale tarieven hanteren. Neem contact middels het aanvraagformulier voor een vrijblijvende offerte of meer informatie.

 

De kosten voor een Energie-index keuring op locatie bedragen € 181,50 inclusief btw per woning

(tot een inhoud van 800m3)

 

Wilt u direct een Energielabel aanvragen, vul vrijblijvend onderstaand het energielabel aanvraagformulier in en wij nemen contact met op.

<widget><id>37</id><onload>onLoadForm</onload></widget>