HousingXL Zaandam

 

 

 

Zaanstad

Zaanstad is gelegen aan de Zaan in Noord-Holland op een kwartier afstand van Amsterdam en op slechts een half uurtje van de luchthaven Schiphol. In totaal wonen er 146.937 mensen en telt Zaanstad 63.950 woningen (cijfers per 1-1-2011).

 

 

 

Door de veelzijdigheid, de rijke historie, de grote industrie, de centrale ligging en de vele culturele en recreatieve mogelijkheden is het zeer aantrekkelijk om te wonen en werken in de gemeente Zaanstad.

Onder de gemeente Zaanstad vallen de plaatsen Koog aan de Zaan, Zaandam, Krommenie, Westzaan, Assendelft, Wormerveer en Zaandijk.

 

 

 

Cultuur en recreatie

In de gemeente Zaanstad is een groot aanbod aan cultuur en recreatie. Door de waterrijke omgeving heeft Zaanstad vele routes om te varen en in de winter mogelijk te schaatsen. Tevens zijn er kilometers met routes om te fietsen en te wandelen in de mooiste natuur van de randstad.

 

 

Er zijn vele sportvoorzieningen aanwezig zoals maneges, zwembaden, tennisbanen, sportscholen en vele voetbalverenigingen.

Zaanstad bezit een grote schat aan industrieel erfgoed. De meest bekende is natuurlijk de Zaanse Schans. Dit is een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Jaarlijks bezoeken ongeveer zo'n 1 miljoen mensen de Zaanse Schans. Deze is vooral bekend om zijn vele molens, de klompenmakerij en het eerste Albert Heijn winkeltje.

 

Uitgaansleven

 

Op de Dam in Zaandam bevindt zich het uitgaanscentrum met vele café's, restaurants en gezellige terrasjes. Ook is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan de bioscoop (Pathé Zaandam) of filmhuis de Fabriek of lekker een voorstelling in het Zaantheater te bezoeken.

 

Evenementen

Jaarlijks vinden er vele grote evenementen plaats in Zaandam. Zoals het Midzomerzaan festival, de Dam tot Damloop, Zingen op de Zaan en de Zaanse Kinderboekenmarkt plaats.

 

Winkelen

Het grootste winkelgebied van de Zaanstreek bevindt zich in Zaandam. Momenteel wordt de binnenstad ingrijpend vernieuwd en verbeterd. Zo komen de authentieke grachtjes weer terug op de Gedempte Gracht en vindt er een complete metamorfose van het centrum plaats. Bovendien zijn er ook een aantal gebouwen bijgekomen zoals onder andere het Pathé Theater (bioscoop), het vernieuwde Inntel Hotel en vele nieuwe appartementencomplexen.

 

Economie, bedrijven en multinationals

Zaanstreek bestaat voornamelijk uit veel industrie. Grote bekende bedrijven in de Zaanstreek zijn ADM Cacao, Albert Heijn, Verkade, Duyvis, Tate & Lyle, Croc Laan, Karlshamms.