HousingXL Venlo-Roermond

Over Venlo

Venloverwelkomt, venloverrast. Dit zijn de kreten waarmee de gemeente aantoont dat het in Venlo bruist van de activiteiten; een stad waar mensen met open armen ontvangen worden om er te komen wonen en te werken. Men kan er genieten van de natuur, de cultuur en recreatieve activiteiten. De stad heeft verrassend veel te bieden aan haar inwoners en bezoekers!

 

Venlo is de grootste gemeente in Noord-Limburg, met meer dan 100.000 inwoners die in de gelijknamige stad of de bijbehorende dorpen wonen. Men spreekt er naast de Nederlandse taal, het karakteristieke Venloos stadsdialect. De stad is het centrum voor de wijde omgeving alsmede koopcentrum voor het naburige Duitse Ruhrgebied. De stad Venlo heeft een centrum met een rijk historisch verleden, waar in de Tweede Wereldoorlog veel gevochten is. Ondanks dat er toen redelijk wat schade werd aangebracht, heeft de stad veel van haar monumenten weten te behouden. Zo staat het prachtige stadhuis van Venlo, gebouwd in de 16e eeuw, nog altijd ongeschonden aan de markt en maakt de Sint-Martinuskerk nog altijd deel uit van het stadsgezicht.

 

Het publiek dat geïnteresseerd is in de historie en de cultuur van de Limburgse provincie kan terecht bij het Limburgs Museum, waarin de geschiedenis, tradities en trends van de provincie op een afwisselende manier zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast is er het Museum van Bommel van Dam voor moderne beeldende kunst.

 

Inmiddels is Venlo begonnen aan een aantal nieuwe projecten, die de stad nog meer aanzicht moeten geven. Zo werd in 2010 een nieuw stuk centrum geopend, de Maasboulevard. Dit is een recreatief gebied met (merk)winkels, terrasjes en zelfs een stadspark. Ook zal het reeds bestaande Theater de Maaspoort worden uitgebouwd en aansluiting gaan vinden op de Maasboulevard.

 

Wat evenementen betreft, haalt de gemeente alles uit de kast om Venlo nog meer op de kaart te zetten.

Zo zal er in 2012 de Floriade georganiseerd worden. Dit is een Wereldtuinbouwtentoonstelling die één keer per tien jaar wordt gehouden ergens binnen Nederland en waar een strenge selectie van plaatsen aan vooraf gaat.

 

De cultuur- en natuurbeleving van Venlo staat heel centraal in de recreatiemogelijkheden en activiteiten die georganiseerd worden. Wat te denken van bijvoorbeeld het jaarlijkse Carnaval, of ‘Vasteloavend' zoals ze in Venlo zeggen, dat uitgebreid gevierd wordt in de stad. Hoogtepunt is de ‘Zoepkoel', een middag vol met carnavalsoptredens op de markt, dat door velen binnen en buiten Venlo elk jaar trouw bezocht wordt. Wat ook heel interessant is, is een rondleiding door de Hertog Jan Bierbrouwerij in Arcen. Maak een wandel- of fietsroute door de Maasduinen, vaar mee op rondvaartboot de Maashopper of ga shoppen in de binnenstad van Venlo. Een ander belangrijk cultuurelement in Venlo is natuurlijk VVV-Venlo, de betaalde voetbalclub van de stad die meespeelt in de eredivisie.

 

De gemeente Venlo werkt hard aan een leefbare stad die goed bereikbaar is met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Het parkeerbeleid wordt getoets op deze voorwaarden. De gemeente zorgt voor voldoende parkeerplekken in en rondom de stad, waar beveiligingscamera's een extra oogje in het zeil houden. Het Centraal Station is goed bereikbaar vanaf de stad en vervoert mensen in de richtingen van en naar Roermond/Nijmegen.

 

Venlo staat bekend als een handels-, expeditie- en industriestad met een internationaal karakter, wat komt door de vele (koop)toeristen en internationale bedrijvigheid. Venlo heeft de meeste industriegebieden en bedrijventerreinen van Limburg en is onlangs in een Europees onderzoek in de top 5 geëindigd van meest bedrijfsvriendelijke microsteden (tot 250.000 inwoners). Grote aandacht ligt op een bruisende binnenstad, een florerende toeristische sector en een energieke handel en (kennis)industrie. Venlo is koploper in de sectoren Agro & Food, Logistiek en Maakindustrie. Duurzaamheid in het algemeen en Cradle-to-Cradle(duurzaam ontwerpen) staan hoog in het vaandel.

 

Venlo heeft een uitgebreid onderwijsaanbod voor scholieren en studenten. Daarbij is er variatie in onderwijsniveau en speciaal of regulier basis en voortgezet onderwijs. Ook qua vervolgopleidingen is er een breed aanbod. Zo heeft Fontys Hogescholen(HBO) een vestiging in Venlo waar veel buitenlandse studenten studeren, veelal afkomstig uit het naburige Duitsland, en de voertaal van de studies dus het Engels is. Ook is er een uitgebreid aanbod van Gilde Opleidingen(MBO). Gilde Opleidingen biedt meer dan 160 beroepsopleidingen aan en heeft een slagingspercentage van 73,5%.

 

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in een bruisende, bedrijvige stad is Venlo dan ook een uitstekende optie. Venlo verwelkomt niet alleen, Venlo verrast!

 

 

Over Roermond

Roermond, that's all you need. Zo luidt de slogan van de stad. Dat dit waarheid is, blijkt uit alle facetten die de stad haar inwoners en bezoekers biedt. Roermond, bisschopstad van Limburg, heeft ruim 56.000 inwoners en trekt elk jaar weer veel bezoekers uit andere steden in binnen- en buitenland. Door de centrale ligging van de stad in de Euregio Rijn-Maas-Noord is er een goede verbinding met Duitsland en Belgïe, die beiden op nog geen 15 km van Roermond liggen. De cultuur, de natuur, de sociale voorzieningen en de manier waarop mensen met elkaar omgaan maakt Roermond tot een geweldige stad om in te wonen.

 

Roermond is een stad met een rijk verleden dat al begon in de Romeinse tijd, toen de stad nog een nederzetting was aan de Roer. Vandaag de dag valt dit nog steeds te zien aan de monumenten die Roermond rijk is en die het stadsbeeld grotendeels bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het stadhuis op de markt uit 1700 of de Munsterkerk aan het Munsterplein uit de 13e eeuw.

 

Het publiek dat geïnteresseerd is in de historie en de cultuur van de stad kan terecht bij het Stedelijk Museum, dat op dit moment is opgedeeld in twee facetten. In het ‘Cuypershuis' beleeft de bezoeker het werk en het leven van de Roermondse architect Pierre Cuypers. In het ‘Historiemuseum' maakt men kennis met de rijke geschiedenis van Roermond. Tevens is er het Kruiswegpark, dat niet alleen zo zeer een park is, maar meer lijkt op een openluchtmuseum met prachtige beelden en schilderijen die langs de verschillende wandelpaden opgesteld staan.

 

De binnenstad van Roermond is van alle middelgrote steden in Nederland uitgeroepen tot Beste binnenstad. Dit heeft zij te danken aan haar veelzijdigheid en allure. Zij bezit een compleet winkelaanbod in een sfeervolle omgeving en met een unieke ligging aan het water. Naast het uitgebreide winkelaanbod in de binnenstad, is Roermond ook in het bezit van een groot en gevarieerd Designer Outlet, dat makkelijk te bereiken is vanaf het Centraal Station en de snelweg. Het Designer Outlet biedt haar bezoekers niet alleen een groot aanbod aan winkels, maar is ook in het bezit van zeer ruime parkeergelegenheid. Daarnaast kan het winkelend publiek stad en Outlet Center makkelijk met elkaar afwisselen, doordat ze aan elkaar verbonden worden door de binnenstad.

 

De Gemeente Roermond biedt inwoners en bezoekers een groot aanbod in recreatiemogelijkheden. Zo zijn er de gezellige (eet)cafés/terrasjes op het Stationsplein, het Munsterplein en op de Markt. In de avonden en in de weekenden zijn dit gezellige uitgaansgelegenheden. Voor mensen die liever in clubs dansen, is er ook nog Club Soho; een club gelegen in de binnenstad en goed bereikbaar vanaf de snelweg en het Centraal Station. Daarnaast wordt in Roermond ook één keer per jaar tijdens de zomermaanden het bekende Solar Festival gehouden, op één van de mooiste plekjes net buiten de stad. Ook voor mensen met een hart voor theater en film is er een uitgebreid aanbod. In hartje centrum staat TheaterHotel De Oranjerie waar elk seizoen veel verschillende en bekende voorstellingen gegeven worden. Tevens is Roermond in het bezit van diverse bioscopen, zoals een Filmhuis en de Megabioscoop Foroxity, poppodium de Azijnfabriek, zwembad de Roerdomp en verschillende sporthallen- en sportvelden.

 

Dit alles wordt bijgestaan door de grote bereikbaarheid van, naar en in de stad. Rondom de binnenstad van Roermond is genoeg parkeergelegenheid voor auto's in de vorm van parkeerplekken en parkeergarages. Ook zijn er genoeg bewaakte fietsenstallingen waar men de fiets kan plaatsen. Het openbaar vervoer is goed geregeld. Het Centraal Station, waar bussen en treinen op en aan rijden naar veel verschillende plekken binnen en buiten Roermond, ligt recht voor de binnenstad. Ook zet de stad een gratis Shop Bus in, die het winkelend publiek vanaf diverse plekken, waaronder het Centraal Station, naar de speciale winkelgebieden brengt. Denk hierbij aan het Retailpark, de Huis&Tuin Boulevard en het Designer Outlet.

 

Ook qua werk- en carrièremogelijkheden heeft Roermond genoeg te bieden. Naast vestigingen van bekende bedrijven in en rondom de stad, liggen er in Roermond ook 6 industrie- en bedrijventerreinen waar grote organisaties gevestigd zitten. Dat zorgt voor een grote variatie in werkmogelijkheden.

 

Roermond heeft een uitgebreid onderwijsaanbod voor scholieren en studenten. Daarbij is er variatie in onderwijsniveau en speciaal of regulier basis en voortgezet onderwijs. Ook qua vervolgopleidingen is er een breed aanbod. Zo heeft Fontys Hogescholen(HBO) een PABO vestiging in Roermond en is er een uitgebreid aanbod van Gilde Opleidingen(MBO). Gilde Opleidingen biedt meer dan 160 beroepsopleidingen aan en heeft een slagingspercentage van 73,5%

Al deze facetten zorgen ervoor dat Roermond een veilige, aangename en overzichtelijke Gemeente is om in te wonen en die nieuwe inwoners dan ook van harte welkom heet!

 

 

Over Echt

Groen, landelijk en grote aandacht voor haar inwoners. Dat omschrijft de gemeente Echt-Susteren in een paar steekwoorden. De jonge gemeente, ontstaan uit de twee voormalige gemeenten Echt en Susteren, bevindt zich met haar centrale ligging in Midden-Limburg in Euregionaal gebied. Met België grenzend aan het westen en Duitsland grenzend aan het oosten kan men er van uitgaan dat er een goede connectie is tussen deze drie landen. Wat de gemeente zo fijn maakt om er te wonen, te werken en te recreëren, is het feit dat de gemeente zich bezighoudt met het behoud van haar groene en landelijke karakter. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting. Een goede dienstverlening aan haar inwoners staat daarbij voorop.

 

In de gemeente Echt-Susteren wonen meer dan 32.000 inwoners, die verdeeld zijn over de tien officiële kernen. Deze kernen bestaan uit de steden, dorpen en gehuchten die met hun prachtige dorpsgezichten de gemeente Echt-Susteren vormen. Het kloppend hart van de gemeente is het stadscentrum van Echt. Hier vindt men een compleet aanbod van winkels, fijne restaurants(zelfs een McDonalds) en gezellige uitgaansgelegenheden. Er is een ruim aanbod aan (bruine) cafés en trendy bars. De gemeente telt zelfs twee discotheken. Het stadscentrum en de uitgaanscentra zijn goed te bereiken via het openbaar vervoer.

 

Andere recreationele voorzieningen die de gemeente haar inwoners biedt, zijn o.a. een mooie bioscoop, genoeg sportvoorzieningen, indoor- en outdoor survivalactiviteiten en de bekende indoor-kartbaan van ex-formule 1 coureur Jos Verstappen. Voor mensen die liever cultuur en natuur willen beleven, is er ook genoeg te doen. De gemeente telt verschillende monumentale kerken, kastelen en Maasdalhoevens en heeft een uitgestrekt natuurgebied waar men kan wandelen, fietsen en picnicken. Er is zelfs een gloednieuw museum: M/V Museum van de vrouw. Het museum belicht de geschiedenis van de vrouw in Limburg vanaf circa 1850.

 

Het Centraal Station van Echt ligt op korte afstand van het stadscentrum en vervoert mensen in de richtingen van Sittard-Geleen en Roermond. Omdat Echt zo lekker centraal ligt ten opzichte van grotere steden als Sittard, Maastricht, Heerlen en Roermond kunnen studenten en werkenden zich makkelijk per trein laten vervoeren naar deze werk- en studiesteden. Ook per auto is Echt heel goed te bereiken via zowel de snelweg als ook de binnenwegen.

 

Maar niet alleen in de grotere, aangrenzende steden vindt men carrièremogelijkheden, ook binnen de gemeente Echt-Susteren vindt genoeg bedrijvigheid plaats. Er bevinden zich in de gemeente 4 bedrijventerreinen, waarvan twee in Echt en twee in Susteren.

 

Naast voorzieningen op woon- en werkgebied, biedt de gemeente haar inwoners ook voorzieningen in het onderwijs en de zorg aan. Zo wordt er in Susteren gewerkt aan een medisch centrum, waarbij een huisarts, apotheek, tandarts en meer onder één dak aanwezig zullen zijn. De gemeente heeft een uitgebreid onderwijsaanbod voor peuters, kleuters en scholieren. Echt-Susteren telt diverse kinderopvangs, basisscholen(regulier of speciaal onderwijs) en het Connect College: de middelbare school waar les wordt gegeven op alle onderwijsniveaus(van VMBO tot VWO).

Een compleet aanbod van voorzieningen binnen een sfeervolle omgeving, dat is wat de gemeente Echt-Susteren tot een fijne plek om te wonen maakt!