HousingXL Helmond

Welkom in Helmond!

Geschiedenis

Helmond is ontstaan in de 13de eeuw en kent een lange geschiedenis. In de 19de en 20ste eeuw groeide de stad door opkomst van de textiel (Vlisco), metaal en sigaren industrie. Tegenwoordig heeft Helmond een High Tech Automotive Campus. Het kenniscentrum voor de automobieltechniek met ruim 22 grote en kleine toeleveranciers die er werkzaam zijn.
De gemeente Helmond bestaat uit vier kernen: De stad Helmond en de voormalige dorpen Stiphout, Mierlo-Hout en Brouwhuis. Alle zijn opgenomen als wijken, waarbij Stiphout, Brouwhuis en Mierlo-Hout het dorpse karakter hebben weten te behouden.
Helmond is daarnaast een bloeiende stad en gemeente middenin het groen van de provincie Noord-Brabant in Nederland. Het centrum van Helmond staat bekend om zijn markante kasteel, mooie tentoonstellingen, bijzondere monumenten en architectuur. Er is veel kunst op straat en er zijn een tal aan gezellige terrasjes op de Markt of aan het water.
De gemeente en stad telt 90.576 inwoners en heeft een oppervlakte van 54,57 km². Dichtstbijzijnde grote stad is Eindhoven, waarmee het samen een agglomeratie vormt.

 

Bereikbaarheid

Helmond Centrum is goed bereikbaar. Parkeren is makkelijk en voordelig en
het NS station van Helmond ligt aan het Stationsplein in Helmond dichtbij het centrum, die op loopafstand te bereiken is. Vanaf het plein arriveren en vertrekken de stads- en streekbussen van en naar het station Helmond. Op station Helmond stoppen intercity- en stoptreinen in de richting Eindhoven en in de richting Deurne en Venlo.

 

Winkelen

Helmond kent een verrassend aanbod aan winkels. Naast de bekende winkelketens, zorgen juist de vele ambachtelijke winkels en zelfstandige ondernemers ervoor dat persoonlijke aandacht en Brabantse gezelligheid centraal staan. Overdekt winkelen kan in de Elzaspassage.

Het winkelgebied in het centrum beslaat de volgende delen: Steenweg, Kromme Steenweg, Veestraat, Noord-Koninginnewal, Zuid-Koninginnewal, Markt, Ameidewal, Ameidestraat, Kasteel Traverse, Oude AA, Elzaspassage, Marktstraat, Lambertushof, Kerkstraat, De Kegelbaan, Ketsegangske, Kruisstraat.

 

Cultuur & Uitgaan

Het vernieuwde Theater Speelhuis, gevestigd in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, heeft een zeer gevarieerd aanbod aan voorstellingen. Natuurlijk mag een bezoek aan Museum Helmond, de Kunsthal en het Kasteel niet ontbreken.
In Pathé bioscoop of in een van de filmzalen van de Cacaofabriek worden vele goede films getoond.
Daarnaast kent Helmond vele gezellige horecagelegenheden en goede restaurants voor een borrel na het werk tot uitgebreid dineren.

 

Evenementen
Helmond organiseert verschillende evenementen in de regio zoals wandeltochten, museum bezoeken, kasteeltuinconcerten en zelfs een Fun Run. Maar evenementen als Jazz in Catstown (Pinksterweekend), carnaval, kermis en het bekendste Helmondse evenement 'Het Kasteel van Sinterklaas' zijn wel het meest bekend.

 

Sport

Rondom Helmond bevindt zich een groene omgeving. Het gebied is zeer geschikt voor het beoefenen van buitensporten. Ga bijvoorbeeld de Stiphoutse bossen in, te voet of op de fiets, naar speeltuin Leonardus met de kinderen, zonnebaden, zwemmen, surfen, zeilen op en in recreatieplas Berkendonk, golfen op de Helmondse golfclub Overbrug en ontspannen tijdens allerlei concerten in de muziekkiosk: het Caratpaviljoen in het stadswandelpark de Warande waar tevens een dierenpark is gevestigd.
Liefhebber van sportactiviteiten? Dan biedt de regio een volledig aanbod van verschillende sportaccommodaties zoals sportscholen, voetbal- tennis en hockeyverenigingen, uiteraard ook voor het volgen van sportcursussen of lessen.