HousingXL Enschede

Enschede

Met ruim 157.000 inwoners is Enschede de grootste stad van Oost-Nederland. Het levendige stadshart en het groen in en om de stad geven Enschede haar unieke gezicht. Met de vele voorzieningen voor inwoners, ondernemers, studenten, cultuurliefhebbers, shoppers, stappers, sporters en zelfs voor wie van de natuur houdt, is Enschede een plaats waar iedereen prettig kan leven, wonen en werken. In Enschede gebeurt het allemaal nét even iets anders. De stad bruist van ambities en heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld tot een dynamische, creatieve stad met stedelijke allure. De stad bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst. Mede dankzij de wederopbouw van de wijk Roombeek, de komst van de IJsbaan Twente en het Nationaal Muziekkwartier wordt de centrumpositie van Enschede in de Euregio versterkt. Door haar vooraanstaande rol op het gebied van kennis en innovatie te blijven benadrukken, zal Enschede in 2020 internationaal bekend staan als kennisstad. Hoewel Enschede al in 1119 officieel werd genoemd, speelt de stad pas echt een rol van betekenis sinds de 18e eeuw. De opkomst en de ontwikkeling van de textielindustrie zorgde voor een ongekende bloei die tot in jaren '60 van de 20e eeuw doorzette. Thans ontwikkelt Enschede zich steeds meer tot een innovatieve kennisstad. Er zijn meerdere grote bedrijven gevestigd in Enschede waaronder de Universiteit Twente, het Medisch Spectrum Twente, Grolsch, Vredestein Autobanden en de Saxion Hogeschool.

Dit komt mede door de goede bereikbaarheid van de stad. Met de auto via de snelweg A35, met de trein via het intercitystation en zelfs per boot via de haven in het Twentekanaal. Er zijn plannen om ook weer burgerluchtvaart mogelijk te maken via Twente Airport, dit zal echter op zijn vroegst in 2015 gerealiseerd zijn.

Tegenslagen heeft de stad ook gekend met de drie grote stadsbranden, de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 2000 met de vuurwerkramp.

 

Oldenzaal

Oldenzaal is een stad in het oosten van Twente en kent rond de 33.500 inwoners (telling begin 2012). De stad is prima per auto te bereiken vanaf de autosnelweg A1 (richting Duitsland). Oldenzaal wordt gekenmerkt door de markante Plechelmusbasiliek, genoemd naar de beschermheilige van de stad. In de jaren negentig is het toerisme belangrijk geworden. Oldenzaal ligt in een streek met een

mooie natuur. Oldenzaal heeft een mooi, compact en veelzijdig centrum met meerdere winkelstraten. U vindt er twee grote overdekte winkelcentra én volop parkeergelegenheid. Oldenzaal als winkelstad is knus, overzichtelijk, vriendelijk en tegelijk ook heel compleet. Bovendien kunt u het winkelen heel gemakkelijk combineren met de gezelligheid

van de horeca en terrasjes op de Grote Markt. Alles ligt dicht bij elkaar. Verschillende feesten en evenementen zoals de braderiedagen 'N Boeskool is Lös en Carnaval trekken vele bezoekers van buitenaf. Oldenzaal is samen met het Achterhoekse 's-Heerenberg een van de meest enthousiaste carnavalsgemeenten boven de grote rivieren. Het landschap rond Oldenzaal is glooiend, bosrijk en afwisselend

met prachtige vergezichten en rustgevende stiltegebieden. Het is een paradijs voor fietsers en wandelaars. De Tankenberg en Paasberg bieden een schitterend uitzicht naar het noorden en oosten tot ver in Duitsland.

In de omgeving van Oldenzaal liggen verder natuurgebieden als het Lonnekermeer, het Haagse Bos en landgoed De Boerskotten.

 

Borne

Borne, een groene gemeente in het karakteristieke Twentse landschap en heeft rond de 22.000 inwoners (begin 2012).

Borne staat voor de ideale mix van stedelijke en plattelandselementen en dit maakt het wonen en werken in Borne zo aantrekkelijk. Borne ligt centraal in het groene hart van Twente; een aantrekkelijke plaats waar het oude dorpsgezicht bewaard wordt, maar waar tegelijkertijd ook oog is voor nieuwe ontwikkelingen op allerlei gebied. Borne wordt omringd door de steden Almelo en Hengelo en de plattelandsgemeenten Weerselo en Delden. Borne maakt deel uit van de Twentse stedenband en heeft direct aansluiting met het westen van het land door middel van een NS-Station en de ligging aan de A1 en A35. Borne is zeer de moeite waard. Wandelen in Oud Borne, het beschermde dorpsgezicht, betekent wandelen in het pittoreske gedeelte van Borne. Ook treft u in Oud Borne op loopafstand van elkaar kunstgaleries, expositieruimten en een beeldentuin aan. Daarnaast is Borne ook voor fietsers ideaal. Fietsend vanuit Borne liggen op korte afstand de schitterende bossen op het landgoed. Twickel en het natuurreservaat Het Molenven (tussen Borne en Saasveld)

 

Haaksbergen

Haaksbergen is- met de kerkdorpen Buurse en St. Isidorushoeve - een plezierige gemeente om in te wonen en te werken. Het voorzieningenniveau is vrij hoog, de schaal van de gemeente plezierig (ongeveer 24.500 inwoners) en de gemeenschap actief (uitgebreid verenigingsleven). De gemeente- met een totale oppervlakte van 10.550 hectare - heeft een uitgestrekt buitengebied met een schitterend coulissenlandschap en fraaie natuurgebieden, zoals het Buurserzand, het Lankheet, het Haaksbergerveen en het Witteveen. Er komen elk jaar veel toeristen naar de Ster in Twente. Haaksbergen ligt in de zuidoosthoek van Twente (provincie Overijssel) aan de Duitse grens. De Twentse steden Enschede en Hengelo zijn directe buren. De Duitse buurgemeente Stadt Ahaus is partnergemeente. Haaksbergen en Ahaus vormen samen de as van de Euregio, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband. De gemeente is per auto bereikbaar via A1, A35 en Twenteroute (N18). Met het openbaar vervoer via de treinstations van Goor, Hengelo en Enschede, vanwaar er directe busverbindingen zijn met Haaksbergen. De gemeente groeit geleidelijk, zo'n 100 woningen per jaar, in nieuwbouwwijken en op vrijkomende (bedrijfs)terreinen in de kern. Woningbouw is ook aan de orde in het centrum, als onderdeel van bouwprojecten die een verdere versterking van het centrum moeten betekenen (Marktpromenadeplan, Frankenhuisproject).