HousingXL Arnhem

De regio Arnhem

De regio Arnhem is een van de meest aantrekkelijke regio's in Nederland! Dat is een boude bewering, maar niet eens ver van de waarheid verwijderd.

 

Wat maakt deze regio dan wel zo aantrekkelijk? Meerdere zaken natuurlijk. Het is maar net vanuit welke invalshoek je het bekijkt.

 

Wonen

Wonen in de regio Arnhem biedt voor de meeste mensen een behoorlijke hoeveelheid genot. Alles wat het leven aangenaam en belangrijk maakt ligt binnen handbereik. Hogescholen, Universiteiten, Internationale scholen, cultuur, natuur, parken, musea, uitgaansgelegenheden, goed openbaar vervoer en goede ontsluiting naar de randstad, naar noord- en zuid Nederland en naar Duitsland.

 

Economie

Economisch gezien is er enorm veel bedrijvigheid in deze regio. Er zijn diverse grote en/of belangrijke organisaties gevestigd. Enkele voorbeelden:

 

AKZO

Atos Origin

NOC NSF

OHRA

Tejin Aramid

Alliander

Cofely

Norske Skog

Paleis van justitie

TenneT TSO

Arcadis

Kema

Nuon

Rijnstate ziekenhuis

UVIT (o.a. Univé, VGZ)

 

Daarnaast is de stadsregio Arnhem-Nijmegen op economisch vlak sterk in ontwikkeling. Steeds meer bedrijven vestigen zich in deze regio met bijna 750.000 inwoners, welke aantrekkelijk is gelegen tussen de randstad en Duitsland, onze belangrijkste handelspartner. Daarnaast is een WTC-vestiging in Arnhem aanwezig.

 

Ook in het oostelijke deel van deze regio is behoorlijk wat bedrijvigheid, steden als Duiven, Doetinchem en Zevenaar zijn redelijk groot en bieden veel bedrijven onderdak en veel mensen een goede baan. De regio ligt ook erg strategisch tussen de randstad en Duitsland.

 

Onderwijs

Hoewel Arnhem geen universiteit heeft, is de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) een erg belangrijke onderwijsinstelling. Deze instelling kent vele studierichtingen en trekt veel studenten uit het buitenland aan. Ook de Nederlandse hogeschool voor de kunsten is een belangrijke onderwijsinstelling in Arnhem. Voor de expats is het goed te weten dat de Arnhem International School zowel primair als secundair onderwijs biedt.

 

Cultuur en natuur

De regio Arnhem kenmerkt zich door een grote diversiteit aan cultuur. Dat varieert van historische stadscentra van Doesburg, Doetinchem en Arnhem, tot belangrijke attracties als het museum Kröller Möller, diverse oorlogsmusea, het museum voor beeldende kunsten, het openluchtmuseum en Burgers Zoo. Ook de vele evenementen en concerten die plaatsvinden in het Gelredome en de Rijnhal zijn het vermelden waard.

 

Ook de natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in deze regio. Arnhem grenst aan de noordkant aan de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland. Het Nationale park Hoge Veluwe en de Posbank zijn wel de bekendste en mooiste gebieden op de Veluwe. Aan de zuidkant ligt het oostelijk deel van de Betuwe, vooral bekend om zijn bloeiende fruitbomen in het voorjaar.

 

In de achterhoek vindt de natuurliefhebber de echte rust en weidsheid van het Nederlandse landschap. Vanuit de regio zijn prachtige natuurgebieden in Duitsland eenvoudig en snel te bereiken.

 

De 4 grootste gemeentes in de regio Arnhem zijn Arnhem, Doetinchem en Zevenaar. Andere bekende en minder bekende steden zijn Dieren, Didam, Elst, Heelssum, Hengelo (GLD), Huissen, Oosterbeek, Renkum, Ulft, Velp, Wehl, Westervoort, Wolfheze en Zelhem.

 

Arnhem

Arnhem is de grootste stad in de regio met ca. 150.000 inwoners en wordt in tweeën gesplitst door de Rijn. Ondanks de oostelijke ligging is de randstad makkelijk bereikbaar, zowel met eigen -, als met openbaar vervoer. Binnen 20 autominuten bent u in Duitsland.

 

Het stadscentrum bruist altijd en kent een grote hoeveelheid aan winkels, uitgaansgelegenheden, stadsparken en mooie gebouwen. Het openbaar vervoer is goed geregeld en er zijn tientallen evenementen per jaar, voor elk wat wils. Arnhem is niet voor niets meerdere keren verkozen tot de beste uitgaansstad van Nederland!

 

Aan de noordkant van de Rijn ligt het oude deel van Arnhem. Veel oudere, statige wijken en gelegen op stuwwallen die zijn ontstaan in de ijstijd. Aan deze kant heeft Arnhem bijna 1.400 hectare bosgebied in eigen beheer. De Veluwe ligt binnen bereik van natuurliefhebbers. Bekende wijken zijn Hoogkamp, Burgemeesterswijk, Gulden bodem, Lombok, Sonsbeek, Schaarsbergen en Spijkerkwartier.

 

Het zuidelijke stadsdeel, beneden de Rijn, heeft zich na de Tweede Wereldoorlog zeer sterk ontwikkeld. Er zijn vooral in de jaren 60 tot 80 veel woningen gebouwd en dit deel van de stad grenst aan de Betuwe. Door de ligging van Arnhem als doorgangsplek tussen West-, Oost-, Noord- en Zuid-Nederland en Duitsland is, heeft de stad zich kunnen ontwikkelen als belangrijke handelsstad. Bekende wijken zijn Schuytgraaf, Rijkerswoerd, Kronenburg en De Laar

 

Doetinchem

Genieten van de natuur, een dagje winkelen, een terrasje pakken, actief of passief sporten. In Doetinchem hoeft niemand zich te vervelen. Het stadscentrum is uitgegroeid tot een ‘koopcentrum'. Samen met de wekelijkse markt op dinsdag is de binnenstad van Doetinchem een trekpleister voor de regio. 

Doetinchem is een echte onderwijsstad. Naast ruim vijftien basisscholen en drie grote scholen voor het voortgezet onderwijs, beschikt Doetinchem over scholen voor speciaal onderwijs en voor volwassenen. 

Doetinchem bruist van de bedrijvigheid. Bijna 30.000 mensen verdienen hun brood in Doetinchem. Veel werknemers komen uit de regio om in Doetinchem te werken. Zij werken in verschillende sectoren. De vele bedrijven in de industrie zorgen voor een stevige economische impuls.

Het is prettig wonen in Doetinchem. Bijna 57.000 inwoners weten dit uit eigen ervaring. Doetinchem heeft een grote diversiteit aan woningbouw in de diverse kernen en wijken. Groot en klein, huurwoning en koopwoning, flat en eengezinswoning, in een rijtje of vrijstaand.

Ook op het gebied van zorg heeft de Doetinchem een regiofunctie. Doetinchem beschikt over veel dienstverlenende instellingen.

 

Duiven

Duiven is een gemeente in Gelderland en ligt aan de snelweg de A12, ten noorden van het Pannerdens Kanaal. Ze telt ca. 25.000 inwoners. De gemeente Duiven maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Duiven staat verder nog bekend om zijn regiofunctie met de Makro, IKEA en Intratuin. De belangrijkste voorzieningen, zoals winkels, openbaar vervoer en onderwijs zijn ruim voldoende aanwezig.

Duiven was voorheen een zelfstandige plaats en is van 1986 tot en met 1994 groeigemeente geweest. Vanaf 1995 richt ze zich voornamelijk op het beheer en onderhoud van haar eigendommen en grondgebied.

De gemeente Duiven kan worden getypeerd als een jonge, rustige, ruim opgezette woongemeente, die wat betreft wonen, werken en voorzieningen goed toegerust is voor de eigen inwoners.

 

 

 

Zevenaar

Zevenaar is een stad en gemeente inGelderland en ligt aan de snelweg A12. De gemeente telt ca. 32.000 inwoners, maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en bestaat uit de kernen Angerlo, Babberich, Giesbeek, Lathum en Zevenaar.

De groei naar het huidige aantal inwoners is gerealiseerd na 1960. Dat betekent dat er relatief veel nieuwere woningen in Zevenaar staan. De belangrijkste voorzieningen, zoals winkels, openbaar vervoer en onderwijs zijn ruim voldoende aanwezig.

Zevenaar combineert de dynamiek van de stad met de rust en de gezelligheid van het platteland.